Tcs a jmri přes WiFi ? Vyřešeno

Nevíte si rady, jak něco nastavit nebo rozjet?
Kapmor
Příspěvky: 14
Registrován: 15.3.2022 21:19:42

Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od Kapmor »

Ahoj, zkoušel někdo nastavit v jmri připojení centrály TCS přes WiFi a byl se ochoten podělit o radu jak to nastavit?
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od zavavov »

Zdravím, ano zkoušeli jsme to. Zatím to není ještě v návodu, protože jsme toho moc nezkoušeli.
Jen pro ověření, máte na myslim program na PC JMRI? Nemyslíte připojení ovladačů k centrále přes JMRI WiThrottle? Bohužel jsou to dvě rozdílné věci.

Další otázka je, jestli se jedná o TCS (stříbrná) nebo TCS-2 (modrá)? Postup je stejný, jen u TCS-2 je potřeba nastavit WiFi tak, aby i PC měl přístup k centrále - tedy ideálně připojit TCS-2 ke stejnému routeru, ke kterému je připojen i PC.

Nyní je potřeba povolit připojení přes XpressNet (pokud už není povoleno). Na kartě CENTRÁLA->NASTAVENÍ->XNET musí být zaškrtnuto následující:
  • Povolit XNET
  • XNET Admin
Platí omezení, že je možné ovládat pouze vlaky, které jsou uložené v centrále. Pokud zaškrtnete ještě Auto XNET v nastavení, tak se každý ovládaný vlak, který už není uložen, vloží dočasně do centrály (neuloží se na SD kartu).

Dále je potřeba si zjistit IP adresu centrály (například po připojení Android aplikací na poslední záložce CENTRÁLA -> INFORMACE).

Poté v JMRI při nastavování nového připojení zvolte následující:
System manufacturer: Lenz
System connection: Lenz LI-USB Ethernet
IP Address/Host Name: --- Adresa Vaší centrály ---
Connection Prefix a Connection Name si můžete zvolit libovolně. Nic dalšího není zaškrtnuto a ani jsem nic dalšího nenastavoval.

Zkoušel jsem ovládat přes to jen vlak, příslušenství zatím vůbec.

Snad vše bude fungovat, klidně dejte vědět, kdyby byl nějaký problém.
S pozdravem,
ZAVAVOV
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Kapmor
Příspěvky: 14
Registrován: 15.3.2022 21:19:42

Re: Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od Kapmor »

super, tohle mi takhle stačí, večer zkusím. U mě jde o bílou centrálu. a hlavně o použití programu dekoderpro pro vyčítání dekodérů. díky
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od zavavov »

Pro vyčítání dekodérů je potřeba ještě v nastavení zaškrtnout "Povolit CV". DekoderPro jsem ještě nezkoušel, zatím jen PanelPro.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Kapmor
Příspěvky: 14
Registrován: 15.3.2022 21:19:42

Re: Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od Kapmor »

takže super, funguje, jen teda netuším zda je problém v programu nebo v připojení, že programování přes jmri je strašně zdlouhavé. člověk zadá příkaz k nahrání změny cv, centrála přepíše cv v loko okamžitě, ale program stále hlásí že zapisuje cca další minutu než zpřístupní možnost dalšího programování.
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od zavavov »

To jsem rád, že to funguje.
Zkusím si to a zjistím, kde je problém. Možná ten program ještě čeká na něco, co už centrála nepošle. Jestli se nesnaží třeba ještě zpětně zapsanou hodnotu vyčíst. Zápis a čtení trvá tak dlouho, jak svítí tyrkysová LED na centrále. Dokud svítí, tak centrála ještě zapisuje nebo čte.

Jak budu mít trochu čas, tak to zkusím a zjistím, jestli je to v centrále.
Díky za info.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od zavavov »

Zdravím,
tak jsem nad tím dneska strávil celé odpoledne, ale našel jsem to. V další aktualizaci centrály to bude opraveno, jen bohužel zatím nevím, kdy přesně to bude. Se současným vytížením to nebude dříve než v červnu. Moc se omlouvám.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Kapmor
Příspěvky: 14
Registrován: 15.3.2022 21:19:42

Re: Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od Kapmor »

Aha zajímavé, nenapadlo mě že je to u centrály, ale děkuji za vyřešení. Až to bude tak to bude rád si na to počkám 😉
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od zavavov »

Nebyl jsem si jistý, tak jsem to raději vyzkoušel. Centrála nepošle poslední informaci, na kterou ten program pořád čeká.
Budu se snažit aktualizaci vydat, co nejdříve, ale nerad bych to zase moc uspěchal.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Kapmor
Příspěvky: 14
Registrován: 15.3.2022 21:19:42

Re: Tcs a jmri přes WiFi ?

Příspěvek od Kapmor »

Super ;) tu chvíli už to vydržíme snad 😀
Odpovědět