WiFi AP - vypnutí Vyřešeno

Nevíte si rady, jak něco nastavit nebo rozjet?
Odpovědět
Uživatelský avatar
HonzaKr
Příspěvky: 10
Registrován: 19.11.2023 11:06:32

WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od HonzaKr »

Zdravím,
omlouvám se za další všetečný dotaz. Z návodu jsem nevyčetl, zda po zprovoznění WiFi módu klient a připojení do domácí Wifi sítě, dojde k vypnutí WiFi AP.
Děkuji za odpověď
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od zavavov »

Zdravím,
WiFi je vždy jen v jednom módu a to je buď AP, nebo klient a nebo vypnutá. Je zbytečné, aby ve chvíli připojení na klienta bylo zapnuté i AP a z důvodu bezpečnosti je to tak i lepší. Má to jen jednu nevýhodu a to, když router, ke kterému byla centrála připojena se vypne (nebo přejmenuje), tak je nutné připojení kabelem nebo tovární nastavení přes červené tlačítko (viz návod). Ale myslím, že to není tolik omezující.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Uživatelský avatar
HonzaKr
Příspěvky: 10
Registrován: 19.11.2023 11:06:32

Re: WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od HonzaKr »

To že se AP vypne po zapnutí módu client je velké plus pro TCS. Bohužel některé DCC ústředny neumožňují vypnutí AP módu (třeba RB1110) a tím pádem zbytečně zabírají místo v přeplněném 2,4 GHz pásmu. Problém neproblém s routerem záleží na struktuře domácí sítě. V síti mám DHCP server, který přiděluje IP adresy, včetně ostatních parametrů a je nezávislý na routeru.
Neberte moje dotazy nějak špatně, ale stavím nové kolejiště a hledám nejlepší řešení DCC ovládání a postupně se probírám parametry DCC ústředen.
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od zavavov »

To rád slyším, že je to bráno jako plus. Centrálu RB1110 jsem měl zrovna nedávno zapůjčenou, viz článek: https://www.zavavov.cz/modelova-zelezni ... -dokazali/

A dotazy neberu vůbec špatně. Alespoň vidím, co vše jsem pominul v popisu a návodu. Alespoň se to nyní dočtou lidé na diskuzním fóru, když je to bude zajímat :-). Možná to časem přidám i do návodu.

Klidně se tedy ptejte, snažím se odpovídat hned, jak je to možné.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Uživatelský avatar
HonzaKr
Příspěvky: 10
Registrován: 19.11.2023 11:06:32

Re: WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od HonzaKr »

Váš článek o RB1110 jsem četl a také jsem si ji pořídil pro testování dekodérů, senzorů a PC SW (cena v Polsku je ještě nižší než na Allegru). Provozní centrálu pro kolejiště musím teprve vybrat. Rychlost vašich odpovědí je také velké plus pro vaši centrálu.
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od zavavov »

Mohu prosím vědět, co jsou zatím mínusy pro TCS-2? Chápu, že cena bude asi mínus a pak absence LocoNet.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Uživatelský avatar
HonzaKr
Příspěvky: 10
Registrován: 19.11.2023 11:06:32

Re: WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od HonzaKr »

Cena určitě není minus v porovnání s ostatními centrálami. Zatím to je pouze chybějící LocoNet. Mojí myšlenkou je ovládat všechno příslušenství odděleně od řízení mašin (DCC). Zatím se mi zdá jako nejlepší využít LocoNet. Ale jsem zatím na začátku hledání. :D
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od zavavov »

Chápu. No LocoNet jsem nikdy nepovažoval za prioritu, ale je na něj stále více požadavků a tak se na něm pracuje. I když dost pomalu a jsou s tím bohužel spojeny i nějaké komplikace a to nejen technické, ale i administrativní... Proto to tak dlouho trvá a má to nižší prioritu. Je mi to moc líto.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Uživatelský avatar
HonzaKr
Příspěvky: 10
Registrován: 19.11.2023 11:06:32

Re: WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od HonzaKr »

Není všemu konec, studií LocoNetu jsem zjistil, že může samostatně fungovat i bez centrály. Pokud mně paměť nešálí, koketoval jste také s výrobou S88 modulu obsazení RailCom?

Jan Krob
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: WiFi AP - vypnutí

Příspěvek od zavavov »

Ano, LocoNet například pro ovládání příslušenství opravdu může fungovat samostatně. Jen pro ovládání vlaků asi nebude fungovat zároveň s centrálou. Může být jen jeden zdroj DCC signálu do kolejí.

Ohledně modulu obsazení s RailCom. Zmiňoval jsem to už tady: rady-a-postupy-f17/railcom-t124.html, nejednalo by se ale o připojení přes S88, ale spíše přes XNET konektor a protokol by byl asi drobně upravený XpressNet. Mám pár návrhů HW, ale nikdy jsem to z časových důvodů nedokončil. I na svém kolejišti bych to rozhodně ocenil (a nebo právě podporu LocoNet, který už tyto moduly má).
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Odpovědět