Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Našli jste chybu u digitální centrály TCS nebo Android aplikace? Přidejte příspěvek do tohoto fóra a někdo se Vám bude brzy věnovat. Nezapomeňte si prosím přečíst pravidla, jak hlásit chyby!
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od zavavov »

Děkuji za informace.
Takže i lokomotivy se ZIMO a ESU dekodérem mají stále problémy?

Bohužel dekodér od TRIXE nemám, ale zkusím ještě Märklin jednu lokomotivu, ten dekodér má také Mfx (to bohužel centrálou TCS není podporované, ale přes DCC by to mělo fungovat).

Nastavení zastavení loko po odpojení:
Screenshot_20230524-122606.png
Screenshot_20230524-122620.png
Ohledně toho odpojování, na to se ještě podívám. Asi to bude nějakou vlastností toho systému v telefonu. Mám na testování několik SONY telefonů a ty jsou bez problému. Další zařízení od Samsung, Lenovo a Nokia mi testují testeři. Může to být ještě i sílou signálu WiFi nebo nějakou službou na routeru (pokud je chytrý). Podívám se i na logy na Googlu, jestli tam jsou nějaké informace, ale tam jsou myslím jen pády aplikace.

Určitě se tomu budu věnovat a pokusím se zjistit, kde je problém.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
apa
Příspěvky: 70
Registrován: 27.4.2021 11:57:43

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od apa »

Zdravím

Děkuji za popis nastavení k zastavení vlaků při vypnutí.

K těm dekodérum asi tak, z ESU, ZIMO a ještě myslím od QSI Digitrax jsem prakticky neměl žádné problémy. Jen dělal nějaké komplikace Digitrax. V manuálu jsou dvě hodnoty, které se nejprve musely nastavit a až potom se dalo programovat nebo číst. Tak samo to má Trix neboli Marklin, také se nastavují dvě hodnoty k další úpravě hodnot hlavně zvukových. Tento Trix/Marklin dekodér je z továrny zamknutý, aby nikdo nic nemohl přenastavovat. Jelikož jeho zvukový projekt je ale tak zvukově odflákly a nevyvážený, tak by si to jistě každej chtěl upravit po svém. Ale je otázka jestli se to těma dvěma hodnotami odemkne? Mě se podařilo pár hodtot vždy přečíst a nebo i přeprogramovat, ale vzápětí to opět spadlo a zčervenalo... No je to trápení a uvažuji o výměně, za dekodér Zimo se zvukem od Jacka, protože tento Marklin/Trix paskvil stojí opravdu jen za dvě věci...U lokomotiv od ESU máte manuál nabitý tolika možnostmi úprav, ale tady tento typ, to je jak zašifrovaní vojenského tajemství. Děs!!

Tady jsem dal jeden výňatek z diskuze 498.104 z modely.biz:

Zapojil jsem centrálu Lenz LVZ 100 s ovladačem LH 100, posadil na programovací kolej, zkusil načíst hodnoty, přeprogramovat adresu lokomotivy a vše v pořádku. Problém nastal při posazení na kolej s běžným výstupem z centrály: model na nic nereagoval! Různé zkoušení, změna adresy a podobně, a nic! Pro sichr jsem vytáhl Brejlovce Roco se Zimo dekodérem a ten v pohodě dělal vše, co jsem mu přikázal.
Další fází byl test analogového provozu. Model se konečně pohnul z místa vlastní silou, svítil.
Nakonec jsem vytáhl centrálu Roco z21 s Multimouse - a model dělá přesně to, co má!

Nevím jestli není nutné např.zapnout JMRI při tom čtení? Zkoušel jsem to číst i na kolejišti, ale tam to bylo úplně bez reakce. Takže jen na programovací koleji se pár sekund podaří a konec.
apa
Příspěvky: 70
Registrován: 27.4.2021 11:57:43

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od apa »

Dobrý den

Včera jsem zkoušel funkčnost aplikace dalším tel. Konkrétně Samsung A53 5g s Android 13. Vypadalo to na chvílí, že to konečně bude běhat, akce byly rychlé a velmi svižné, ale po chvíli se opětovně objevily má známá a častá okénka restartu... Takže konečná :( ( Vyzkoušeno bylo již několik tel. různých značek a různých verzi Androidu, vše bez úspěchu.) Zkoušel jsem na tom Samsungu načíst nějakou hodnotu toho dekodéru Marklin a ani si neškrt. Hned u první hodnoty červená! Ten dekodér se dá údajně číst, mapovat, a upravovat v SW JMRI dekoder pro. Nikdy jsem něco podobného nedělal a když jsem viděl návod a postup, tak to vážně nevím jestli by to nedopadlo katastrofou :roll:
Ani netuším jestli a jak propojit centrálu TCS aby to bylo možné?
Děkuji
apa
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od zavavov »

Dobrý den,
ohledně častých restartů aplikace, vzpomněl jsem si ještě na následující: rady-a-postupy-f17/pripojeni-tcs-2-prob ... .html#p384 (dávám jen odkaz, ať nemusím nahrávat znovu obrázek). Mohlo by to pomoct.

K tomu čtení a nastavení dekodéru Märklin se obávám, že nepomůže ani jiný software, dokud to půjde skrz centrálu TCS, ta totiž řídí programovací příkazy. Já jsem zkoušel jednu Märklin lokomotivu a podařilo se mi přečíst její adresu i ji změnit. Tak by to fungovat mělo.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
apa
Příspěvky: 70
Registrován: 27.4.2021 11:57:43

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od apa »

Zdravím
Tak s tím Marklinem jsem v pasti. Jak To že to jde Vám? Nebude něco v té mé centrále KO. Myslím tím něco v HW?
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od zavavov »

To asi ne, je dost možné, že je tam nějaký jiný typ Marklin dekodéru a ten si s centrálou nějak nerozumí. Já jsem původně i s tím svým Marklin měl problém. Ještě se na to zkusím podívat a zjistit, kde by mohl být problém...
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
apa
Příspěvky: 70
Registrován: 27.4.2021 11:57:43

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od apa »

Zdravím

K tomu vypnutí funkce Ping, kvůli padáni aplikace jsem se ještě nedostal. Jestli to pomůže uvidíme, ale více méně doufám snad již jen v zázrak. Můžete mi prosím vysvětlit ve zkratce k čemu ten Ping vlastně je? Funkce ladění by mě také zajímala, mám ji případně také vypnout?
Děkuji
apa
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 352
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
Bydliště: Brno
x 31
Kontaktovat uživatele:

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od zavavov »

Zdravím,
naprosto Vám rozumím. Také mě to štve, když někomu něco nejde. Teď se hodně věnujeme Android aplikaci, tak se snažíme ladit každý detail. Třeba na to přijdeme.

Pro vysvětlení, zatrhávací políčko "Povolit ladění", je jen k tomu, aby zpřístupnilo další dvě volby níže. A PING je systém, který periodicky posílá krátký příkaz centrále a ta má do určitého času odpovědět. Ten čas je nastaven dost krátce a pokud centrála 3x neodpoví včas, pak vyskočí informace o tom, že je centrála nedostupná a tlačítko k restartování aplikace. Bohužel tento systém využívá časovače ze systému Android, které jsou nejspíš dost rozdílné u každého výrobce a také z důvodu úspory baterie jsou tyto časovače asi zpožďovány nebo zakazovány. Proto může docházet v tomto systému k problému. Nebo také může dojít ke zpoždění mezi centrálou a telefonem někde v routeru (například když je k routeru připojena o2 TV, která je zrovna zapnutá nebo podobná náročná služba. Třeba i online hraní her. Takže pak dochází k výpadkům.

Dost lidem pomohlo vypnutí toho PING systému. Pokud bude centrála skutečně nedostupná, pak trvat déle, než se aplikace skutečně dozví, že centrála neodpovídá. Trvá to pak asi kolem jedné minuty.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
apa
Příspěvky: 70
Registrován: 27.4.2021 11:57:43

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od apa »

Zdravím

No jistě vyzkouším to, ale těch zkoušek již bylo tolik, že tomu moc nedávám...K tomu zpožďování signálu od Androidu, to jsou velmi zajímavé informace. Máme doma takovou bednu od O2 říkaj tomu smart box. Je to na dvě věci jednou mi řekl technik přímo od společnosti. Snad je ten zakopaný pes v ní? Teda v signálu od O2 a spolu z Androidem dělají tuplovanou paseku.
Ještě chci podotknout, že když jezdím mám vypnuté vše včetně TV. Ale někdy mám zapnutý notebook. Ještě dotaz v nastavení mám povoleno 6 vlaků max. víc stejně nelze, ale nikdy jsem zatím nejezdil ani se třema. Vždy si pustím většinou jen dvě soupravy. Tohle asi na ty výpadky vliv nebude mít??
apa
Příspěvky: 70
Registrován: 27.4.2021 11:57:43

Re: Potíže nejen s programováním po nové aktualizaci 1.4.2

Příspěvek od apa »

Dobrý den

Dnes jsem provedl krátké zkoušky provozu aplikace, po aktivaci ladění a vypnutí ping. Dále jsem ještě ofdajkl povolit vyhledávání starší centrály. To sice netuším jestli je ale nutné? Dále snížení vlaku z 6 na 3 a úprava detekce zkratu, ze 100ms. na 0. Zkoušel jsem dva telefony s kterýma jsem si pohrál a zrušil v šetřících režimech baterie vše co se dalo + povolil nejvyšší výkon tel. a také zastavil na pozadí jiné aplikace.

Světe div se zatím to nespadlo ( ani jeden RESET )!!! Huráááááá no moc se zatím ale ještě neraduji, protože si přeji to pořádně projet a otestovat až v sobotu. Potom dám vědět jak to dopadlo.

Pokusil jsem se dnes znovu načítat ten Marklin dekodér a podařilo se mi načíst dalších asi 6 hodnot, chtěl jsem něco upravit, snížit hodnotu zvuku např. přikládání lopatou a také zvuk roštu. Lopata ta je přímo šílená, ale najednou to po krátkém čase zase kleklo do červeného. Tak bohužel opět konečná a nepřečetl jsem ani adresu...

Ještě prosím jedna velká prosba. Nemohlo by se přidat z novou aktualizaci pár nových ikonek v nastavení funkcí? Hrozně mi moc chybí např. Zvon. Potěšily by ikony Injektoru, vzduchová pumpa, vodní pumpa, komresor, generátor, snad i takový pískot ventilu?
Jestli se prosím něco podaří přidat, budu moc rád a jistě že nejenom já.

Děkuji moc
Zdraví apa
Odpovědět