Podpora KMŽ Kyjov

Nevíte si rady, jak něco nastavit nebo rozjet?
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 98
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
x 2
x 10

Podpora KMŽ Kyjov

Příspěvek od zavavov »

Tohle téma je založeno pro dotazy, nápady a hlášení chyb na centrále TCS a Android aplikaci "TCS Train" z klubu železničních modelářů v Kyjově.

WEB: https://kmzkyjov.webnode.cz/
Uživatelský avatar
KMZ_Kyjov
Příspěvky: 8
Registrován: 14.11.2021 09:35:27
x 4

TCS centrála na klubu - skvělá volba

Příspěvek od KMZ_Kyjov »

Úvodem jen pár slov z našich prvních zkušeností, pocitů a zátěžového testu centrály. Na našem klubu jsme doposud používali cca 6 let bílou Z21 od Roca, zakoupenou tehdy ve startsetu s Tp-link routerem. Bohužel občas pro naše klubové potřeby (nutnost více uživatelů a ovládaných vlaků naráz) byla problémová. Většinou při zapojení více jak 4 mobilů k ovládání se sekla, nereagoval ani central stop, musela se vypnout "natvrdo" odpojením napájení. Dosud nevíme, zda nebyl na vině i obyčejný router, každopádně jsme se naučili ovládat kolejiště pouze s určitým počtem zařízení, což je někdy dost nepohodlné. Asi dva roky zpět jsme objevili centrálu TCS a vážně uvažovali o jejím pořízení. Letos v listopadu jsme ji zakoupili společně s jedním bezdrátovým ovladačem a můžeme říct jen jedno. Škoda, že jsme tak neučinili dřív :)

Hlavní výhody TCS centrály oproti Z21:
(podotýkáme, že je vše bráno z pohledu klubového využití, při domácích jízdách jednoho až dvou lidí, by možná takové rozdíly pozorovány nebyly)

- při zátěžovém testu jsme měli aktivních celkem 8 bezdrátových zařízení (7 mobilů + TCS ovladač) a jeden Roco multimaus ovladač. Byli jsme výrobcem upozorněni, že by mohlo dojít ke zpomalení reakcí, ale nestalo se tak. Vše fungovalo svižně, žádné záseky ani výpadky. Tohle jsme u Z21 při takovém počtu nezažili. Takže zde obrovské plus! Centrála se i při zátěžovém testu nějak nepřehřívala.
- všechny rozjezdy vlaků jsou plynulejší, celkově ovládání a reakce citlivější, toto nejspíš jde nastavit i u Z21, ale tady to prostě funguje parádně hned a bez jakýchkoliv úprav CV.
- pokud jeden uživatel ovládá mašinu, nikdo jiný se k ovládání lokomotivy nedostane. Toto je super vychytávka, která nám u Z21 chyběla asi nejvíc ;)
- možnost dát si dvě (nebo i více) mašin na jeden displej taky chválíme, u Z21 šlo toto jen u tabletu. Zde jsme objevili jeden problém (asi chyba aplikace) - blíže k tomuto v samostatném příspěvku "Maximum vlaků najednou - Chyba aplikace?" zde na fóru
- možnost použít uživatele (u Z21 vůbec nic podobné neexistovalo). Sice zatím nevyužijeme přímo pro naše potřeby, ale jako základ je to super funkce, kterou také probereme v některém z dalších příspěvků.
- centrála má uložené vlaky, nastavení jejich funkcí, nastavení obecné na SD kartě přímo v centrále a není nutné jako u Z21 aplikace nastavovat vše na různých mobilech. Prostě stačí nainstalovat apku TCS train, přihlásit se k centrále a vše hned k dispozici danému uživateli. (už nikdy při příchodu nového člena do klubu nemusíme řešit někdy složitý přenos :? ). Líbí se nám také možnost SD kartu jednoduše zazálohovat nebo použít jinou pro nastavení jiného kolejiště, skupiny mašin atd..

Pokud se někdo rozhoduje mezi Roco Z21 a TCS, rozhodně doporučujeme TCS. :) Už jen kvůli podpoře produktu, která je ze strany výrobce, pana Závodného, špičková. Každou chybičku nebo vylepšení konzultuje a snaží se vyřešit. U Roca možná zaplatíte o něco míň (nevím jak se teď pohybují ceny Z21), ale nějaké řešení problémů přímo s výrobcem těžko půjde uskutečnit. O úpravě android aplikace ani nemluvě, ta je u Roca léta, dalo by se říct, bez jediné změny.
Uživatelský avatar
KMZ_Kyjov
Příspěvky: 8
Registrován: 14.11.2021 09:35:27
x 4

Maximum vlaků najednou - Chyba aplikace?

Příspěvek od KMZ_Kyjov »

Při prvních jízdách jsme nejspíš objevili chybu v aplikaci. Dost se nám líbí možnost ovládat více vlaků najednou. Vzhledem k přehlednosti displeje smartphonu a také bezpečnosti chceme používat maximálně dva vlaky pod sebou (vejdou se akorát na displej). Jenže při nastavení jakéhokoliv čísla maxima vlaků, 1, 2 nebo 3, jde stejně otevřít a ovládat vždy více. Nastavení je tak ignorováno. Pro jistotu dávám odkaz níže na video, kde je situace zachycena. Nevím, jestli neděláme něco špatně? Verzi aplikace máme na všech zařízeních 1.0.2 (verze 1.0.3 se nám nikomu na google play ani nenabízí). Můžete to prosím prověřit, popř. opravit?

Video zde:
https://youtu.be/e_DpH_ozVoc
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 98
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
x 2
x 10

Re: Podpora KMŽ Kyjov

Příspěvek od zavavov »

Dobrý den,
ještě jednou Vám moc děkuji za chválu na centrálu i otestování více uživatelů najednou.

Ohledně problému s maximem vlaků najednou jsem to ještě jednou zkoušel a opravdu se tam vyskytla nějaká chyba. Na odstranění této chyby pracuji a pokusím se aktualizaci vydat, co nejdříve.

Co se týká verzí Android aplikace, máte pravdu, poslední je verze 1.0.2. Verze 1.0.3 je pouze označení nové verze, která vyjde a já už ji mám na testování ve svém telefonu.

Jakmile bude oprava hotová, tak se ozvu.

S pozdravem,
ZAVAVOV
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkuji ZAVAVOV
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 98
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
x 2
x 10

Re: Podpora KMŽ Kyjov

Příspěvek od zavavov »

Zdravím,
omlouvám se za dlouhou neaktivitu. Podařilo se mi vyřešit problém s maximem vlaků a zároveň jsem se začal věnovat pár dalším věcem. Například zobrazení obsazených vlaků v reálném čase. Přikládám video z Facebooku. Veřejně to bude ale až po Novém roce. Vše se musí dostatečně otestovat.

Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkuji ZAVAVOV
Uživatelský avatar
KMZ_Kyjov
Příspěvky: 8
Registrován: 14.11.2021 09:35:27
x 4

Re: Podpora KMŽ Kyjov

Příspěvek od KMZ_Kyjov »

Díky moc za jakoukoliv aktivitu. Je to super, počkáme si. ;) Jinak stále jezdíme bez problémů a máme další "postřeh". Při ovládání přes apku na mobilu je dole stále velké červené tlačítko tzv. central stopu. Stává se nám (některým častěji :lol: ), že na něj omylem kliknou a shodí tak kolejiště. Šlo by ho třeba umístit jinam? (u Z21 bylo tuším úplně nahoře uprostřed). Nebo ideální řešení by bylo do nastavení dát volbu zobrazit/skrýt tento prvek. Chápeme, že někomu se zrovna zde dole hodí. My máme central stopy řešené hardwarovými tlačítky přímo na kolejišti na vybraných místech a ty softwarové v apce tak nepotřebujeme.
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 98
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
x 2
x 10

Re: Podpora KMŽ Kyjov

Příspěvek od zavavov »

Skrývání "STOP" tlačítka by neměl být problém. Pokusím se přidat to ještě do připravované aktualizace. Přemýšlím i nad tím, kam jinam by se dalo tlačítko dát, ale zatím mě nic nenapadá.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkuji ZAVAVOV
Uživatelský avatar
KMZ_Kyjov
Příspěvky: 8
Registrován: 14.11.2021 09:35:27
x 4

Re: Podpora KMŽ Kyjov

Příspěvek od KMZ_Kyjov »

Pokud by šlo v nastavení skrýt, tak to bohatě stačí a budeme za to jen rádi. :) Pokud ostatním uživatelům centrály vyhovuje na tom místě jak je (nejsou ohlasy, že by to někomu vadilo), tak netřeba umístění měnit. Díky a budeme se těšit po novém roce na aktualizaci. ;)
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 98
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
x 2
x 10

Re: Podpora KMŽ Kyjov

Příspěvek od zavavov »

Zdravím,
jen pro info, byla vydána nová aktualizace, která obsahuje změny podle domluvy. Více zde:
Centrála: digitalni-centrala-tcs-f2/aktualizace-a ... .html#p161
Ovladač: bezdratovy-ovladac-tcs-rc-f3/aktualizac ... .html#p162

Pro správné fungování je nutné aktualizovat i centrálu i ovladač.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkuji ZAVAVOV
Uživatelský avatar
KMZ_Kyjov
Příspěvky: 8
Registrován: 14.11.2021 09:35:27
x 4

Re: Podpora KMŽ Kyjov

Příspěvek od KMZ_Kyjov »

Zdravíme z Kyjova a máme další tip na úpravu apky k centrále. Již několikrát se nám stala nemilá věc. Zmizely nám z centrály mašiny :) Posléze jsme zjistili, že si je nejspíš nechtě mažeme sami. A v čem je problém? (níže odkaz i na video s názornou ukázkou). Při dlouhém podržení na ikoně lokomotivy se otevře menu. Zde hned pod prstem se pak objeví volba "ODSTRANIT VLAK". Prostě občas někomu hned nereagoval displej a podržel prst na vlaku déle než je zdrávo vyskočilo menu a pak nějakým nedopatřením stihl kliknout na odstranění. Ano, máme vše zálohované a jde na SD kartu v centrále nahrát záloha zpět. Jenže např. při jízdách na výstavě to znamená zdržení (vypnutí kolejiště a centrály, kartu do mobilu se zálohou, nakopírování, zpět, zapnout atd...)
Chtěli bychom tedy poprosit v nějaké další aktualizaci apky o nějakou "pojistku" k tomuto. V současné době to funguje tak, že po kliknutí na "odstranit" nedojde ani k žádnému dotazu, zda si opravdu přejeme odstranit vlak. Prostě mašina hned zmizí. Stačilo by přidat nějaké potvrzující dialogové okno. Nebo pro odstranění (ideálně i úpravu) nutnost zadávat PIN centrály (to by bylo ještě lepší, ale asi pro vás složitejší a pro běžné uživatele otravnější). Bude něco takového prosím možné udělat? :) Jinak vše funguje ok, jen mi kolega hlásil, že nějak blbne bezdrátový ovladač. Musím ale zjistit co přesně se tam děje a v některém z dalších příspěvků podrobně popíšu, popř. i nějaké video přihodím. Zatím předem díky za odpověď.

Video zde: https://youtu.be/5v3K9LK3BFg
Odpovědět