Zakmitávání výstupu dekodéru s TCO (přepínač)

Rady, otázky a návody k DCC produktům z e-shopu http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/.
Odpovědět
MaVavr
Příspěvky: 3
Registrován: 18.3.2021 10:22:09

Zakmitávání výstupu dekodéru s TCO (přepínač)

Příspěvek od MaVavr »

Dobrý den, zapojil jsem TCO (verze přepínači - 14 přepínačů) a s multidekodérem (55213) funguje 100% (většina zbylých přepínačů rozepnuta), pokud jsou všechny sepnu, tak vidím, že výstup občas zcela náhodně překmitne (na výstup připojeno 8x LED místo přestavníků). Co je ale zvláštní, že pokud připojím dekodér UNI16ARD-8VYH (55015), náhodně překmitává vždy (monitoruji prvních 8 výstupů - 4 přestavníky). V tomto stavu nelze TCO použít pro přepínání přestavníků. Pokud dekodéry ovládám z mobilní aplikace, oba fungují spolehlivě. Řeším záhadu - proč stejný TCO se chová rozdílně z pohledu použitého dekodéru. Od p. Krále jsem už zjistil, že v poslední době se pozoruje, že při použití TCO (přepínače) se to začíná rozmáhat. Otázka je, proč z aplikace je přepínání v pořádku, ale z TCO se to chová rozdílně a to ještě v závislosti na použitém dekodéru. Samozřejmě poslední možností je přejít na tlačítkové TCO, ale to bych chtěl udělat až jako poslední možnost. Děkuji
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 24
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
x 3

Re: Zakmitávání výstupu dekodéru s TCO (přepínač)

Příspěvek od zavavov »

Dobrý den,
omlouvám se za pozdní reakci na Váš dotaz, snažil jsem se přečíst vícekrát, abych jasně pochopil o co jde. Podle stylu dotazu si troufám tvrdit, že máte centrálu TCS a zmíněná Android aplikace je právě TCS. Bohužel i po dlouhém zamyšlení netuším, proč každý dekodér reaguje jinak. Centrála jen dostává informace z TCO modulu po XpressNet sběrnici a pošle je do kolejí. Oproti Android aplikaci je to jiné především v tom, že aplikace pošle jen změnu, ale TCO modul může posílat informaci opakovaně. Ovšem proč zakmitne nebo jestli to vyhodnotí jen centrála jako zákmit, to nedokáži určit. Řekl bych, že pokud funguje například ovládání pomocí MultiMAUS, tak je to jen věcí toho TCO modulu.

A odpověď na to, proč každý dekodér se chová jinak, tak jestli to nemohla být náhoda. Nebo ty zákmity jsou vždy na stejných místech ve stejném pořadí?

ZAVAVOV
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkuji ZAVAVOV
jirikral
Příspěvky: 1
Registrován: 27.3.2021 06:18:44

Re: Zakmitávání výstupu dekodéru s TCO (přepínač)

Příspěvek od jirikral »

Dobrý den, tuto špatnou vlastnost jsem zaznamenal vícekrát u více modelářů ve verzi vypínače/přepínače. Jakmile se sepne více spínačů vytvoří více smyček a ty nejspíš indukují nějaké brumy a ty pak PIC v TCO vyhodnotí v nějakém nedefinované stavu a vydává nahodile adresy pro přestavování. Každopádně to zpětné neovlivní dekodér výhybek ani centrála. Jak jsem psal, jedině přejít na tlačítkovou verzi. JK
MaVavr
Příspěvky: 3
Registrován: 18.3.2021 10:22:09

Re: Zakmitávání výstupu dekodéru s TCO (přepínač)

Příspěvek od MaVavr »

Dobrý den, ano používám TCS a pouze mobilní aplikaci. Zkoušel jsem různé mechanické úpravy, aby se minimalizovali smyčky, ale s Arduino dekodérem to nefungovalo. Pochopil jsem, že TCO může opakovaně posílat informaci o nastavení, pak by třeba vypadalo, že multidekodér je schopen "filtrovat" falešné pokyny na rozdíl od Arduino dekodéru. Zní to nelogicky, ale vypadá to tak. Až zprovozním druhý multidekodér, tak vyzkouším dva najednou, zda dochází ke stejnému jevu jako u Arduina. MVA
MaVavr
Příspěvky: 3
Registrován: 18.3.2021 10:22:09

Re: Zakmitávání výstupu dekodéru s TCO (přepínač)

Příspěvek od MaVavr »

Ještě jsem zapomněl připojit popis zákmitů. podle vizuálního pozorování k ním dochází pravidelně a myslím i s jistou pravidlenou sekvencí (arduino) U multidekodéru jsem to nepozoroval, jedině při všech ON se občas objevil falešný zákmit, jak jsem psal velmi sporadicky. Pokud by se dal jednoduše monitorovat provoz sběrnice XBUS pro danou adresu dekodéru, dalo by se zjistit zda PIC zbytečně neadresuje dekodér i bez sepnutí. Další možností je upravit PIC program, tak aby běžel pomaleji a nedocházelo k indukci, případně si natvrdo zvolit XBUS adresu a omezit rozsah jen např na 15 adres. To je ale hraní na delší dobu. Prostě se nechce tak jednoduše vzdát tlačítkové verze. :) MVA
Uživatelský avatar
zavavov
Příspěvky: 24
Registrován: 16.3.2021 08:37:58
x 3

Re: Zakmitávání výstupu dekodéru s TCO (přepínač)

Příspěvek od zavavov »

Dobrý den,
tak mě napadá, jestli multidekodér nemůže být pomalejší a tak nereagovat na ty rychlé změny (zákmity)? A nebo má právě ochranu proti rychlým změnám. Možná by tohle šlo i nějak přidat do centrály TCS, aby došlo ke změně jen tehdy, když bude delší jak nějaký čas. Ale momentálně toho mám rozdělaného tolik, že nevím, kdy bych se k tomuto dostal :-(

Už zase si tak říkám, že jsem místo digitálního pultu měl udělat k TCS raději nějaké lepší HW moduly na klasický pult... Třeba jednou.

ZAVAVOV
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkuji ZAVAVOV
Odpovědět